De Westeresch = kringloop landbouw ??

Deze keer vanuit Oost Groningen. Met vrienden zijn we in het natuur netwerk langs de Westeresch gefietst. Een perceel grond van Staatsbosbeheer, opgedeeld in kleinere percelen, met o.a. boekweit (hongerkoren). Niet helemaal zoals vroeger, want dan kon het niet meer machinaal geoogst worden. Twee jaar geleden is met dit project gestart. https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2018/08/08/boeren-zoeken-naar-rendement-uit-oude-es

De teelt is kleinschalig, biologisch, en dus natuur inclusief. En dat is mooi, maar in tegenstelling tot velen vind ik dit geen kringloop landbouw. De mineralen worden in de vorm van geitenmest aangevoerd. De geitenboer voert de mineralen aan in de vorm van krachtvoer. Boekweit gaat naar de consument, en de mineralen die niet verteerd worden verdwijnen daarna in het riool.

Alle verwarring die we meemaken over kringloop landbouw, ik hoor nooit dat het over mineralen gaat. En op welke schaal dat dan zou moeten. Zo kan een ieder het naar zijn eigen wensbeeld invullen. Dat heeft al veel schade aangericht.