Ook hier vindt schaalvergroting plaats, voorbeeld grasei.

Raul bracht me deze week 6 gras eieren (huevos de amor). Op dat moment realiseerde ik me opeens dat dat bijzonder was. Huevos de amor (liefdes eieren) worden geproduceerd door kippen die los op het erf rondom de woning lopen. Die eieren zie je bijna niet meer. Vijf en twintig jaar geleden waren dat zowat de enige eieren die te koop waren, en dat was voor  mij aanleiding om  aan dat systeem te werken. Met gerichte adviezen kon je het systeem verbeteren met als gevolg een dollar netto inkomsten per week. Wat substantieel leek, want een dagloon was toen ook ongeveer een dollar.  

Bovendien had het mij geïnspireerd om me te verdiepen in Pastured eggs, waar onder andere Joel Salatin  https://polyfaceyum.com/product-cat/pastured-eggs/   de promotor van is. Wat dan weer de reden was om het mobiele kippenhok te ontwikkelen.

Dat er nu vrijwel alleen maar eieren van scharrelkippen zonder uitloop ( die grootschalig,  1000 stuks plus of zo gehouden worden) te koop zijn wordt in mijn ogen verklaard door het gegeven dat met een dagloon van ongeveer 6 dollar het echt niet meer loont om met je gras eieren naar de markt te gaan.  

Bij gelijk blijvende voedselprijzen en stijgende salarissen kan de voedsel producent alleen maar meekomen door opschaling.